Hva slags tid er det som faller sammen med den kristne fastetida? Hva slags tid er det som omgir oss her vi prøver å konsentrere oss om kirkeåret? Hva er folk opptatt av?
I dag kunne TV-nyhetene vise bilder av jenter i kimono og finkjoler som tok imot eksamensbevis. Et annet innslag var om en hjelpehund som også fikk utmerkelse fordi den trofast hadde fulgt sin herre som var rullestolbruker, gjennom årene i videregående skole.
Det er tid for eksamener og avslutning, og forberedelse av ny skolestart og den første jobben.
For mange familier er det tid for flytting i forbindelse med skifte av arbeidssted.
Skoleåret slutter i mars, og det nye begynner i april. Skifte av jobb og forflytninger skjer nå, også innen kirkene. Våre japanske kolleger flytter som regel på seg i mars-april.
Så det vi kaller fastetid er ei tid for oppbrudd, for å se tilbake og felle noen tårer ved avskjeden, og forberede det nye.
Sagt med andre ord: Det er kanskje ikke akkurat tida for stille meditasjon, selv om kanskje akkurat det hadde gjort godt for mange nå!
I naturen er det definitivt vår. Plommeblomstringa var tidlig i år, og den varer omtrent til kirsebærblomstringa i mars-april. Sannsynligvis tidligere enn vanlig, den også.
Kan vi feire påske med grytidlig bønnemøte under blomstrende kirsebærtrær i år, tro?
Det er nok ikke bare jeg som kjenner forventning ved tanken...
Plommetreet på bildet, en bonsai(miniatyrtre), sto i plommelandsbyen Tsukigase, og det ble sagt å være et par hundre år gammelt. Men fremdeles blomstrer det når tida er inne.
På samme måte får vi lov til å holde fram fastetid og påsketid som noe som uforanderlig gjentar seg hvert år midt oppe i alle livets forandringer.
Sagt på en annen måte: Det er Han som er hovedpersonen som ikke forandrer seg.
God vandring!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar