fredag, mars 02, 2007

Mens vi vandrer mot påske

Hva slags tid er det som faller sammen med den kristne fastetida? Hva slags tid er det som omgir oss her vi prøver å konsentrere oss om kirkeåret? Hva er folk opptatt av?

I dag kunne TV-nyhetene vise bilder av jenter i kimono og finkjoler som tok imot eksamensbevis. Et annet innslag var om en hjelpehund som også fikk utmerkelse fordi den trofast hadde fulgt sin herre som var rullestolbruker, gjennom årene i videregående skole.
Det er tid for eksamener og avslutning, og forberedelse av ny skolestart og den første jobben.

For mange familier er det tid for flytting i forbindelse med skifte av arbeidssted.
Skoleåret slutter i mars, og det nye begynner i april. Skifte av jobb og forflytninger skjer nå, også innen kirkene. Våre japanske kolleger flytter som regel på seg i mars-april.
Så det vi kaller fastetid er ei tid for oppbrudd, for å se tilbake og felle noen tårer ved avskjeden, og forberede det nye.
Sagt med andre ord: Det er kanskje ikke akkurat tida for stille meditasjon, selv om kanskje akkurat det hadde gjort godt for mange nå!

I naturen er det definitivt vår. Plommeblomstringa var tidlig i år, og den varer omtrent til kirsebærblomstringa i mars-april. Sannsynligvis tidligere enn vanlig, den også.
Kan vi feire påske med grytidlig bønnemøte under blomstrende kirsebærtrær i år, tro?
Det er nok ikke bare jeg som kjenner forventning ved tanken...

Plommetreet på bildet, en bonsai(miniatyrtre), sto i plommelandsbyen Tsukigase, og det ble sagt å være et par hundre år gammelt. Men fremdeles blomstrer det når tida er inne.

På samme måte får vi lov til å holde fram fastetid og påsketid som noe som uforanderlig gjentar seg hvert år midt oppe i alle livets forandringer.
Sagt på en annen måte: Det er Han som er hovedpersonen som ikke forandrer seg.

God vandring!

Ingen kommentarer: