





Julaften feires på første juledags kveld. Du må visst lese nedenfra og opp for å få riktig rekkefølge!
En blogg med tanker, bilder og tekster om retreat og det indre livet - med retning utover...
Det er årets siste dag, og tid for å se tilbake. Nå ser jeg først tilbake på jula. Her ser du litt av julefeiringa i kirka vår.
Jula er også tid for forkjølelse og virus. Mange som hadde gledet seg, kunne ikke komme. Andre måtte gå etter gudstjenesten.
Vi var ca 15 som spiste sammen , og noen deltok med sang, piano, hilsener og vitnesbyrd. Hun som skulle synge solo, og være organist om kvelden, uteble pga. at hele familien var syk. Dermed måtte jeg ta det meste på lysmessa: Ledelse, tale, musikk ved hjelp av cd-rom. Men de to som skulle ha hatt opplegget, hadde laget ferdig OHP-bilder med tekst, så jeg kunne bare lese det opp.
Vi var 4 tilstede.
Så du lurer kanskje på om det kom noen pga alt strevet på forhånd?
Min venninne og andre søkende var der, men de ville ha kommet likevel. En ung far i nabolaget kom med sin datter, men han ble visst litt forskrekka over å komme inn i et måltidsfelleskap, så selv om alle tok vel imot dem, unnskyldte de seg snart.
Hvorfor så mye strev for så lite? Var det verdt det? Jeg må innrømme at jeg spør meg selv om det etterpå. Kunne vi ha gjort mer for å invitere?
Jeg tror selv at den beste PR er at hver tar med seg venner og familie.
Men i alle fall har mange fått en påminnelse om hva jula er. Og det viktigste er tross alt at vi har fått feira i menigheten! Men hvert år synes jeg synd på de som ikke kunne delta likevel, både pga sykdom, og fordi resten av omgivelsene ikke er innstilt på at det er jul, og at det er verdt å prioritere.
Ja, for mens vi feirer, går verden sin gang utenfor. Nyttårsforberedelsene, og alt som må gjøres før nyttårsferien setter inn. Hun som kommer med ny mopp til kirka, kom akkurat julaftens kveld, og fikk med seg pepperkaker, jule-cd, og en traktat. Hun satte pris på det!
Først ved midnatt julaften var min egen stue pynta ferdig. Og da måtte jeg nyte den litt, åpne gavene, og kose meg med noe godt.
Første juledag var det stort sett bare jul i mitt hjerte mens jeg føk rundt for å ordne med betalinger og gaver og forberedelser til norsk julefeiring om kvelden, samt noen dager hjemmefra.
Og i forgårs kom snøen brått på.
Gjestene mine hadde ikke med seg utstyr for å gå tur i den, så vi dro til varme kilder i stedet.
Skiltet med invitasjon til jul har stått og tatt imot sol og regn i 2 uker nå, godt beskytta av plast. Ja, for det hender det regner i advent, og da kjennes det kaldt. ( Det kan det være i klarvær også!) "Det var den gang jeg gikk rundt og frøs i Yokkaichi kirke"- slik kunne jeg begynne mine memoarer. Du skulle bare ha sett meg i vinterutstyr på kontoret i kirka der jeg sitter med min bærbare. Noen dager har jeg lester fra Norge, filttøfler fra Mongolia. strikkede leggvarmere, skjerf, og over undertrøye og genserlag en stor, vattert innejakke. Så blir det omsider kjølig likevel, og jeg må slå på den elektriske parafinovnen (fan-heater) og skreller etterhvert av lag når det blir for varmt. Mens jeg har litt dårlig samvittighet for at jeg bruker (menighetens) penger på å varme opp når jeg jobber alene her. ( Det skulle jo selvfølgelig bare mangle, sier fornuften, men likevel.)
Det er ute det pøser ned kaldt regn, men bygget er ikke særlig isolert, så den iskalde fuktigheten sniker seg inn gjennom vegger, opp gjennom golvet, ned gjennom taket. Den rå kulden inne går gjennom marg og bein. Jeg synes den slår meg ut. Ikke kan jeg dele ut løpesedler heller når det regner slik. Blekket ville renne ut og være dårlig reklame. Så jeg lar plakaten gjøre jobben sin alene, hvis noen skulle våge seg ut i regnet og komme forbi.
Selv må jeg tenke litt forbi jula nå. Menighetens årsmøte i januar må så smått forberedes, og nyttårsaften formiddag skal vi feire Tomasmesse. I den forbindelse kommer Ingrid fra Kawage, og vi planlegger sammen på kontoret mens ovnen durer og går.
Så drar vi hjem til meg og ber for jula og menighetene våre i skinnet fra to adventslys. Jeg inviterer på middag: Kinakål, tofu og tynne skiver med svinekjøtt som kokes etterhvert i keramikkgryte over gassbluss på bordet. Vi dypper det i ulike sauser, med og uten revet ingefær, og det får varmen til å stige.
Adventskos på japansk er ikke så verst, det heller!
Det tok ikke lang tid å dele ut løpesedlene, gå på posthuset og sende kort og innbydelser, så etterpå var jeg godt fornøyd. Du skjønner at førjulstida dreier seg mye om å invitere til julearrangementene!
Det enkleste ville være å få lagt løpesedlene i avisene. Da ville vi nå de nyeste selveierleilighetene også, der vi møter plakater med: Forbudt med løpesedler! Det respekterer jeg. Også de som har merket postkassen med "Ingen løpesedler, takk!" Det ville virke mot sin hensikt å trosse forbudet. En rasende vaktmester ringte en gang og forlangte at vi kom og plukka lappene opp igjen.
Jeg ønsker også å markere jula for andre venner og kjente. Derfor hadde jeg ei mini-fruktkake med til tegnelæreren, sammen med invitasjon og det japanske julekortet. Hun ble glad, og syntes det var så interessant med ei japansk Maria med Jesusbarn at hun måtte vise det til de to eldre damene jeg maler sammen med.
Læreren kommer også inn i kategorien "obaasan"(bestemor), som har like mye med alder å gjøre, som om det er barnebarn eller ikke. Hun er en av de få troende buddhister jeg kjenner, og snakket med sorg om at det er så få troende idag. Det viser seg i alt det negative som skjer i samfunnet idag. Men, det betyr ikke at hun har noe imot kristne, de tror jo også på noe!
Jeg blir litt vemodig når jeg tenker på disse tre, og hvor vanskelig det er å nå dem med evangeliet, selv om jeg er der. Men vi er gode venner!
Vi malte nyttårskort. Førjulstida er full av nyttårsforberedelser, og en av dem er å lage (hvis en har tid og lyst) og iallefall skrive nyttårskort til venner og kjente. De må leveres inn 20. desember hvis du skal få dem levert på døra tidlig 1.nyttårsdags morgen.
Til neste år er det villsvinets år, men villsvin er ikke så lette å male, fant damene ut, så vi malte blomster på kortene istedet.
Noen kristne sender julekort. Det gjør faktisk andre også, det selges jo julekort overalt. Men mange kristne tar vare på den gamle tradisjonen, og lager sitt eget nyttårskort med illustrasjoner og bibelvers.
I dag skal jeg ta toget til Osaka og være i en annen verden noen timer: Misjonærene skal ha adventssamling på norsk, med medbrakt salmebok og julekaker!
Så nå må jeg slutte for å nå toget, med den største fruktkaka i sekken.