mandag, januar 01, 2007

Et nyttårsvindu

Så har jeg sendt vår jule-og nyttårsgjest avgårde med flybåten og kan ønske deg godt nyttår før dagen begynner. For det er fremdeles nyttår i Japan, i noen dager framover.
Nyttårsaftens formiddag hadde vi Tomasmesse i kirka. Vi så tilbake og framover, og avslutta med å brenne opp lapper vi hadde spikra til et trekors. På lappene hadde vi skrevet noe vi ville be om tilgivelse for. Så fikk vi se at dette gikk opp i røyk og forsvant. Vi fikk også med oss et bibelord for nyåret.

Ved solnedgang satt jeg i bilen på veg til Kawage. Trafikken ved årets slutt hadde stilna litt av, og jeg kjørte mot kveldsrødmen. - Der går 2006 og legger seg til kvile, og så er det 2007 som står opp...

Ingrid hadde kokt risengrynsgrøt, og etter den måtte vi ta en spasertur ned til stranda. Der kunne vi observere utradisjonell japansk nyttårsfeiring: En flokk ungdommer hadde fest i et av lokalene i strandkanten. De hadde tent store bål til å varme seg ved ute, og en ung gutt spilte gitar og sang under stjernehimmelen. Klokka 00:00 braka det løs med fyrverkeri derfra. Vi kunne se og høre godt fra verandaen i 6. etasje. Ellers hører fyrverkeri sommeren til her i landet.

Tradisjonell nyttårsaften blir ofte tilbrakt foran TV-apparatet: Det er tid for årets store sangkonkurranse, mellom et dame-og et herre-lag, rødt og kvitt. Disse to fargene sammen betyr høytid, og det er det nyttår er.

Derfor måtte vi lete lenge etter et sted å spise lunsj neste dag. Siden vi er i små menigheter som ikke har kapasitet til å ha gudstjeneste to dager etter hverandre, ble 1.januar en sove-lenge-dag!
Men til tross for høytiden har mange butikker åpent, med nyttårssalg. Japenerne har mistet den gamle nyttårsfreden . Jeg kan huske stillheten og roen som varte i to-tre dager, med barn som lekte nyttårsleker i gatene og sendte opp drager sammen med foreldre og søsken. Og jeg beklager tapet selv om vi ikke trenger å hamstre mat til nyttår lenger!

Nyttår er også tida for å gå ut med venner som ellers har det travelt, og det er tida for årets første varme-kilde-bad, tilsatt furu-lukt og -farge!
Så nå kan vi reine og fine gå rundt og beundre nyttårspynten.

Selv har jeg allerede fått mitt nyttårsord fra Salme 121:8:

"Herren skal bevare din utgang og din inngang fra nå av og til evig tid.

Godt nytt år!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Godt nytt år, Anna Magni!
Jeg har vært litt tilbake i Japan i desember i år med å følge med på bloggen din. Hørte du hadde vært med å bake grovbrød!

Torill

Anonym sa...

Godt nytt år, Anna Magni!
Du har gjort ein fantastisk jobb med denne bloggen. Det er flott å følgje med på det du opplever.
Her i nord legg det no kvit snø, og fullmånen lyser.

Anne Karin

Anonym sa...

godt nyttår! Takk for at du gjennom bloggen skaper et vindu inn i Japan. Ha en god helg- i Kashihara.

Anonym sa...

Hei Anna Magni,
visste ikke at du hadde en så bra og interessant blogg.
Kommer til å lese mer der!

Ha et fortsatt godt nyttår!

Hilsen Espen