onsdag, mai 28, 2008

Maidager

Dagen etter 17.mai gikk vi tur i Kollen, fjellet bak Sandom. Hvis du er på en vanlig retreat, rekker du akkurat opp og tilbake før formiddagens veksellesning, den dagen det ikke er nattverd på morgenen. Vår tur tok fire timer, fordi vi ikke gikk rett ned igjen. Vi gikk et stykke mot Lom for å se hvordan det så ut der leirraset hadde starta.
Jeg våget meg ikke helt nedi, men barna fant leire som de kunne lage noe av! Dette raset har lenge sperra Kollavegen, men nå går det an å kjøre, på eget ansvar.....
Like overfor Sandom fant vi en annen raritet: En gradestokk midt i skogen! Kanskje det er en nyttig ting?
Fra skog til bil: Det har vært husfolkdager for Sandom og Tomasgården på sistnevnte sted, og det ble en rimelig lang kjøretur ned til Kornsjø. Og det gjelder å nytte tida! Med bærbar pc kan kontoret tas med overalt.
Siste: Nå er sommeren kommet, i alle fall en smak av den! Foran oss ligger først 9 dager med ignatiansk retreat. Det jobbes hektisk med å få alt istand til å ta imot: Menyer lages og revideres, matvarer bestilles, butikkene i Lom tråles for å finne riktig diettmat, de nye stolene kommer på plass i Stillhetens Hus, og jeg sitter i karmen og prøver å pusse vinduer på norsk vis mens sola skinner og det er riktig så varmt og godt.

tirsdag, mai 20, 2008

Snø og is på 17.mai


For første gang skal jeg feire 17.mai i Nystuggu, og har for anledninga kjøpt flagg! Kanskje du kan se det? Du ser vel også nysnøen i fjellet. Utpå dagen kom det bitte litt ovenfra også, men bare såvidt, mens vi spiste is etter konkurransene på skolen. Dermed fikk uttrykket "snø og is" nytt innhold!





Etter gudstjenesten, der jeg fikk den ære å være kirkevert i nordlandsbunad, toget store og små bokstavelig talt langs nr 15 mot Garmo skole. Været var ikke så verst, bortsett fra at det var kaldt!








På skolen hadde elevene laget til et program om
Henrik Wergeland, med flere av sangene hans. Og vi fikk pølse med lompe, kaffe og kaker. Etterpå var det konkurranser, det begynte med de under skolealder, og endte opp med de voksne, der mange etterhvert fikk problemer med å komme under stanga. Alle som deltok, fikk is som premie, og etterhvert fikk alle sammen!





På veg tilbake til kirka, der jeg hadde bilen parkert, tenkte jeg at det jo minnet litt om 17.maifeiringa i Japan, det var til og med en gang der også at det nesten var kaldt ute i bunad!
Her ser du Garmo sentrum, med kirke og butikk med post, og det for oss så viktige busstoppet!







Kommer du fra Otta med bil, så skal du ta av her i krysset på Garmo. Velkommen!
Og velkommen sommer, etterhvert!

søndag, mai 11, 2008

Pinse og kirkesøndag anno 1808

Våren og pinsen er kommet Lom! Og gudstjenesten 1.pinsedag ble feiret som en gudstjeneste anno 1808, med liturgi, språk og drakter som minnet om gamle dager.
Til og med prekenen var Læstadius pinsepreken fra 1853!







Her var mange flotte drakter å se!










Almuen venta på kirkebakken til de kondisjonerte hadde inntatt sine plasser.













Det Waagske Companie var med i kirken og hadde exersis og salutt på utenfor kirken etterpå.











Mens lensmann og prest bivånet det hele!

Våren kommet til Sandom!














Ja, nå er våren kommet! I går, på pinseaften, var det 20 grader. Det ble sådd og planta blomster rundt husene på Nord-Sandom.













Men vår og snøsmelting har ikke bare gode sider. Kollavegen har vært sperra av ras på veg mot Lom i over ei uke nå. De har venta med å utbedre pga fare for flere ras. Så vi må om Garmo for å komme noe sted.













Vegen vi går daglig blir mer og mer vårlig for hver dag.













Det ser ut som om bjørkelauvet springer ut til 17.mai!













Sandom-tunet er fritt for snø, og vannsprederen er kommet fram. Og så er det pinse og løfte om levende vann!

mandag, mai 05, 2008

Våren kommertil Lia

Så er det faktisk en måned siden jeg skrev i bloggen! En av grunnene til det er at jeg har vært på en 8 dagers ignatiansk retreat på Lia Gard ved Koppang. Japanerne bruker uttrykket "å vaske sitt liv", akkurat som du vasker klær. Det var en slik opplevelse! Ikke fordi jeg ble reinere, men fordi det var et viktig steg i landingsprosessen, både i Norge og i eget liv.
Og så var vi midt i norsk vår, selv om snøen fremdeles lå dyp i skogen omkring!



Hestehov i bakkene!












Hestehov ved smeltevann.












Noen blomstrer seg opp gjennom isen der det er mulig...











Krokusen er på plass!
Norsk vår for første gang på 6 år.